Peștera Buhui, cu cel mai lung curs subteran din România, și Lacul Buhui, primul lac artificial din România; Cheile Minișului cu Cascada și Izbucul Bigăr (arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița)
Cascada Bigăr – (arie protejata prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita).
Calea ferată Oravița – Anina – prima cale ferată montană de pe cuprinsul României, dată în funcțiune în 1863, numită și Semmeringul Bănățean şi care se află încă în funcţiune;
Biserica Romano – Catolică din Slatina Timiş, zidită în anul 1739, ca şi capelă imperială de către împărăteasa Elisabeta a Austriei, a fost refăcută după 1770 prin grija împărătesei Maria Theresia, fiind centrul spiritual al unei vechi, frumoase şi numeroase comunităţi romano-catolice de limbă română.
Schitul cu hramul “Sf. Ilie” de pe Muntele Semenic, lucrat in stilul bisericilor maramuresene, cu un turn ascutit inalt de 20 m, cu cerdac si cu prispe laterale, construit in anul 1939.
Pârtiile de schi de pe Semenic – 6 pârtii însumând cca 15 km şi pe Mt. Mic – 4 pârtii însumând 9km.